Pro zajímavost

Znát sám sebe …

Dnešní doba nám přináší daleko více „jinakostí“, než bychom si přáli. Zřejmě se musíme zamyslet nad tím, jaké hodnoty jsou důležité, kdo jsou lidé, co nás obklopují a co nás činí šťastnými, aby nám život neutíkal mezi prsty a nevsakoval se do písku všednosti a rutiny.

Jak poznat, co je důležité, jak se zastavit, co dělat a proč to vůbec dělat? V minulosti na zamyšlení a zastavení lidé neměli čas kvůli mnohé práci, kterou vykonávali od slunka do slunka. Současnost nám, vzhledem k zavedení strojů a elektroniky, umožňuje se soustředit na sebe a reagovat na okolnosti, které ovlivňují naše životy – bezprostředně či okrajově. Otázkou je, zda to děláme, zda to umíme, zda jsme nesklouzli do každodenního opakování něčeho, co nechceme dělat.

Bohužel často slýchám, že děti nechtějí do školy, studenti na přednášky, dospělým se nechce do práce. Když se zamyslím nad tím, proč? Napadá mě jedna podstatná odpověď. Nejsou spokojení, nenaplňuje je to, co dělají, nemají dostatečnou motivaci. Jednoduše nejsou šťastní. I když mluví o tom, co by chtěli dělat ve volném čase, nedělají to. Snazší je se dívat na televizi, sledovat Fb nebo Inst a telefonovat.

Aby byl člověk spokojený s tím, jak to v životě má, musí ujít dlouhou pouť.
Moudrost přichází s věkem.
Ale co když to tak není nebo spíš nemusí být?
Co když můžeme přijít na to, co nás baví nebo v čem jsme dobří, co nám vadí nebo co nás uspokojuje už v dětství?
Co když existuje způsob, jak na to přijít?
Co když existují možnosti, jak to zjistit a jak si některé věci vyzkoušet?

Chtěli byste to vědět už jako děti, abyste se mohli soustředit na to, co je pro vás důležité místo toho, abyste pilovali to, co vám nejde?

Pokud ano, jednu z možností, jak se mohou děti lépe poznat, nabízí naše preventivní programy.