Aktivity projektu,  Pro zajímavost

Ohlédnutí za preventivními programy

O začátku školního roku navštívilo preventivní programy více jak 20 třídních kolektivů z mateřských, základních škol a to jak dětí z prvního stupně tak i dětí, nebo spíše mladistvých z druhé stupně ZŠ.

Realizované programy se zaměřují jak na poznávání emocí a pocitů a jejich přirozeně bohaté škály, která je odlišní pro každého z nás, dále pak na komunikaci a vztahy ve třídě. Současně podprahově program buduje důvěru v kolektivu a podporuje jednotlivce v projevu se ven a ve sdílení s ostatními.

Program s názvem „Já a já“ seznamuje děti prostřednictvím divadelního představení (krátkých dramatických etud, které formou vstupů mezi aktivity rámují celý program) právě se základními druhy emocí a jejich další návaznou košatostí pocitů. Program je podle pedagogů skutečným přínosem a máme na něj pozitivní ohlasy. Učitelům velmi vyhovuje návaznost na práci ve škole, ke které vybízí výstup výtvarné aktivity programu a to sice postava se znázorněnými pocity a jejich projevy na těle.

Program „Já a ty“ směřuje různorodými aktivitami k hlavnímu principu komunikace a to sice k snaze naslouchání si. Aktivity napřímo pracují s tématy jako je nedorozumění, nepozornost – neposlouchání, lež či drby a další komunikační nešvary, ke kterým často a rádi sklouzáváme, nebo si je ani ve své komunikaci s druhými neuvědomujeme. V programu hrají velkou roli aktivity smyslového charakteru s cílením omezením různých smyslů pro jiný pohled na naše způsoby komunikace s druhými. I tento program se učitelům líbí a vidí v něm význam pro jejich žáky, za což jsme skutečně rádi.

V současné chvíli připravujeme metodické materiály pro realizaci obdobných programů přímo ve škole. Metodika by měla sloužit pedagogům všem zmíněných věkových kategorii – tedy MŠ a I. i II. stupeň ZŠ pro práci s dětmi, jejich rozvojem, edukací v oblasti péče o duševní zdraví a sebepojetí.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *