Aktivity projektu,  nápady a tipy

Setkání s logopedii a jiné akce…

Z inciativy rodičovské skupiny „Parta Astronautů“ vzešlo několik podnětů pro setkávání se na tématy, která je zajímají nebo přímo konkrétní tipy na zajímavé odborníky se kterými by se rádi setkali. Proto jsme neváhali a po úspěšné lednové přednášce s panem Roškaňukem jsme uspořádali další veřejné setkání – tentokrát besedu se zaměřením na logopedii a plánujeme další …

Lednová přednáška se konala s cílem osvěty veřejnosti v oblasti pojmu Autismus. Díky svéráznému projevu přednášejícího Michala Roškaňuka se tak posluchači mohli dozvědět více o životě lidí s poruchou autistického spektra či přímo s prací pana Roškaňuka a jeho společností Adventor. Přednáška nabízela posluchačům pohled do světa Autismu očima přímo člověka s aspergerovým syndromem.

První únorové úterní odpoledne patřilo logopedii a konkrétním tipům jak rozvíjet u dětí nejen s handicapem řeč a s tím související motorické dovednosti. Besedu vedla odbornice, logopedka, speciální pedagožka, lektorka, konzultantka Mgr. Helena Vacková, která vede vlastní logopedickou praxi již 14 let ale její zkušenosti sahají mnohem dále. V roce 1996 dokončila vysokou školu, se státní závěrečnou zkouškou z logopedie a surdopedie. Během studií a po nich žila v zahraničí. Po VŠ nastoupila do Mateřské školy pro sluchově postižené děti a stála u zrodu Speciálně pedagogického centra pro děti s vadami řeči v Liberci. Tam následně 12 let pracovala. Svou privátní praxi provozuji od roku 2008.

Nejen rodiče ale i další příchozí účastníci besedy se dozvěděli mnoho praktických tipů na činnosti s dětmi pro rozvoj jejich řečových schopností se zaměřením se na logopedii komplexně. Většinou je potřeba rozvíjet mnoho dalších oblastí, které s vývojem dítěte a jeho řeči souvisejí. Někdy je řečový projev pouze příznakem jiného problému. Paní Helena Vacková přinesla na ukázku i různé publikace a knížky pro děti stejně jako pomůcky, které při své praxi využívá …

Beseda se nesla v přátelské a sdílné atmosféře a paní Vacková odpovídala se zájmem na dotazy mnoha posluchačů a tak se beseda protáhla přes časový rámec a přerodila v milé sdílení, které je nejen v dnešní době tolik potřebné!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *